Történetünk
Üdvözöljük oldalunkon, ahol az író és politikus
L. Simon Lászlót most családi cégének borain keresztül ismerheti meg
közelebbről.
Családjában nagy hagyománya van a bor készítésének és szeretetének, nem csoda hát,
hogy ő is elkészítette saját kollekcióját. Borászatuk a gyönyörű Velencei-tó
mellett,
Agárdon, egy gyümölcsültetvényektől körülvett, a világ zajától távol eső tanyán található
Családunk több nemzedék óta gazdálkodik, szőlőt termeszt, bort készít. A pincénkben javarészt a saját termesztésű szőlőinket dolgozzuk fel, jelenleg 20 hektár területen gazdálkodunk az Etyek-Budai borvidéken, a Velencei-tó környékén. Pincészetünket a Simon és Simon Kft. alapította és építette 1999-ben. A sóskúti mészkőből épült, reprezentatív kivitelű 800 m2-es pincénkben reduktív technológiával állítjuk elő a fehérborainkat és a rozékat, a hagyományos fahordós pincerészben pedig a vörösborokat érleljük.
Borok
Chasselas
Etyek-budai Borvidék
Kiszerelés: 0,75l
Alkoholfok: 10,5% vol.
Chasselas
Korai fajta. Már augusztus elején szüretelhető. Könnyed savszerkezetü, elsődleges szőlőböl származó zamata ,viszonylag alacsony alkoholtartalma miatt föleg a nyári meleg időszakban ajánlott fogyasztásra. Remek fröccsbor egyben a fehér gyöngyözőborok fontos alkotórésze.
Irsai Olivér
Etyek-budai Borvidék
Kiszerelés: 0,75l
Alkoholfok: 11% vol.
Irsai Olivér
Ez a fajta nálunk a legkorábban érő. A borász számára nagy figyelmet kíván a szüret idejének optimális meghatározása. Fontos szempont a megfelelő savgerinc és a finom illatok megtartása az erjesztés során. Az egyik legkedveltebb fajta lett nálunk. A kezdő borfogyasztók számára is könnyen érthető. Behízelgő illata, enyhén muskotályos jellegű zamata, könnyedsége amely az erjedés során visszatartott maradék széndioxiddal párosul érthető ennek a bornak egyre növekvő népszerüsége.
Zöld Veltelini
Etyek-budai Borvidék
Kiszerelés: 0,75l
Alkoholfok: 13% vol.
Zöld Veltelini
Igen kiváló, finom bora van ennek a kissé a köztudatban nem ismert fajtának. Kevesen tudják azt róla ha nem a tömegfajtaként termesztik és megfelelő termőegyensullyal párosulva dolgozzák fel akkor azt meghálálja a szőlő. Nálunk a fő szempont ezekből ered. A viszonylag alacsony tőketerhelésnek köszönhetően finom zamatú, jó ivású bort tudunk készíteni ebből a fajtából is.
Chardonnay
Etyek-budai Borvidék
Kiszerelés: 0,75l
Alkoholfok: 13,5% vol.
Chardonnay
A borvidék egyik legmeghatározóbb fajtája.
Pezsgőalapboroknak
is méltán az egyik legfontosabb láncszeme. Területünkön közel 4 hektár
van belőle. A Velencei tó közelségének és az ebből adódó jó klimatikus viszonyoknak
köszönhetően világszínvonalú szép bort tudunk készíteni.
A hagyományos és az újvilági stílus irányzat dominálnak ebben a fajtában területünkön.
Kváló házasításokat is lehet alkotni ebből a világfajtából.
Rozé cuvée
Etyek-budai Borvidék
Kiszerelés: 0,75l
Alkoholfok: 12% vol.
Rozé cuvée
Három fajtából Kékfrankos, Zweigelt, Syrah házasítottuk. Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a borpiacon a rozébor. Van is miért. Nálunk a korszerű technológiának köszönhetően (irányított, hűtött erjesztés) a különböző fajtákból eredően remek íz és illatkavalkádot alkottunk ebben a termékben. A kékfrankos zamatgazdagsága, a zweigelt színanyaggazdagsága, a syrah mediterrán karaktere adja e termék különlegességét.
Cabernet sauvignon
Etyek-budai Borvidék
Kiszerelés: 0,75l
Alkoholfok: 12,5% vol.
Cabernet sauvignon
Mily érdekes hogy a vörösborok királya nálunk is király. A környék adottsága révén nagyon szép gyümölcsös ugynevezett "burgundis" stílusú gyorsan érő vörösborokat lehet készíteni.Nem magas alkoholtartalom, kiegyensúlyozott savtartalom, lekerekedett taninok jellemzik ezt a bort,a világ vörösborfogyasztói is e stílus felé kezenek elmozdulni.Kellemes élményt ad fogyasztójának.
„ ...hagyományos fahordós pincerészben a vörösborokat érleljük... ”
Szőlőfajtáink
Cabernet sauvignon
Franciaországból származó szőlőfajta. Tőkéje gyenge, merev vesszőzetű, fürt kicsi, közepesen tömött. Október elején érik. Bora különleges minőségű, cserzőanyagban gazdag.
Chardonnay
Franciaországból származik, fürtje kicsi, hengeres, középtömött. Fehéres zöld bogyói kicsik, vastag héjú. Íze édes, jellegzetes zamatú. Bora finom zamatú, alkoholban gazdag.
Cserszegi fűszeres
A szőlőt Bakonyi Károly állította elő az irsaiolivér és a piros tramini keresztezésével. Tőkéje középerős, fürtjei közepesek. Korai érésű, augusztus első felében már lehet szüretelni. Bora illatos, fűszeres zamatú, élénk savtartalmú.
Irsai olivér
A hungarikum szőlőfajta a pozsonyi fehér és a csabagyöngye házasításából született. Fürtje középnagy, vállas, laza. Muskotályos, üde, illatos bort ad.
Kadarka
Balkáni származású hungarikum. Fürtje nagy, rövidnyelű, bogyói közepesek, vékonyhéjúak, levesesek. Elég igénytelen, jól termő szőlő. Különleges fűszeres illattal és zamattal rendelkezik. Tüzes, elegáns bort ad.
Kékfrankos
A legelterjedtebb kékszőlő. Fürtje közepesen nagy, vállas, nem túl tömött. A bogyók középnagyok, gömbölyűek és vastag héjjal rendelkeznek. A fürtjei nem rothadnak, így a termés sokáig a tőkén tartható és hosszú időn át szüretelhető. Bora kellemes zamatú, csersavdús, sötétvörös színű, kissé savas.
Olaszrizling
Kiválóan megterem a legmostohább körülmények között is. Későn október elején szüretelhető. Fürtje kicsi,tömött. Apró, vékony héjú, sárgászöld bogyói igen lédúsak, aszúsodásra hajlamosak.
Szürkebarát
Apró, tömött fürtű fajta, rothadásra hajlamos. Borként nagyon lassan fejlődik, évek multán mutatja igazi finomságát. A szőlő sok savat termel, ezért hosszabb érlelést igényel.
Rajnai rizling
Németországból a Rajna vidékéről származik. Jól tűri a fagyot, viszont rothadásra hajlamos. Fürtje kicsi, tömött. Bogyói közepesen vastag héjúak, közepes nagyságúak, lédúsak, savasak. Termőképessége közepes, cukortartalma közepes, savtartalma nagy. Bora friss illatú, finom zamatú, karakteres.
Syrah
Perzsa eredetű borszőlő. Fürtjei közepesen nagyok, bogyója kicsi, sötétkék színű, héja közepesen vastag, húsa puha, lédús. Bora kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas.
Zengő
Király Ferenc állította elő az ezerjó és a bouvier keresztezésével. Korai érésű, bőtermő. Fürtje nagy, tömött. Bora illatos, harmonikus, savas karakterű.
Zenit
Király Ferenc állította elő az ezerjó és a bouvier keresztezésével. Korai érésű, bőtermő. Fürtje laza, középnagy.
Zöld veltelini
Osztrák eredetű fajta. Közepes méretű fürt, bőven terem. Bogyók kicsik, rendkívül lédúsak.
Zweigelt
Nagyfürtű, közepes méretű, vastag héjú szőlő. Fagytűrő. Érési ideje szeptember közepe.
Chasselas
Bőtermő, fürt középnagy, laza. Bogyója közepes nagyságú, erős héjú, húsos, ropogós. Bora könnyű, friss, finom savösszetételű, gyümölcsös zamatú.
Palatina
Hazai nemesítésű csemegeszőlő fajta. Fürtje nagy, tömött. Augusztus második felében szüretelhető.